Het Lichtbaken

Praktijk voor biontologie

INLEIDING

ONDERZOEK

BEHANDELING

WIE WEL...

KOSTEN EN INFO

 

Over eten

Is wat we eten nu zo belangrijk?

Ja, als we door het voedsel wat we de kippen geven kunnen bepalen wat de kleur van de eierdooier is, dan heeft wat wij eten ook invloed op hoe we zijn.

Wat is goed voedsel? Er zijn heel veel theorieŽn en diŽten. Toch is er een bepaald principe, dat door de grote natuurkundige pionier Bircher Benner is verkondigd. Je komt een heel eind als je het principe van de 5 categoriŽn begrijpt.

Waar komt ons basisvoedsel vandaan?

Het staat op het land, waar de plant groeit door de opgezogen water, mineralen en CO2 met behulp van zonlicht. Het zonlicht is een basis ingrediŽnt van ons voedsel en wordt letterlijk ingebouwd in de plant. Dit is aan te tonen met de Kirlian-fotografie. Met elke bewerking die het voedsel ondergaat verdwijnt een deel van het licht uit het voedsel en komt het in een lagere categorie. Bijvoorbeeld het koken van de groenten.

Een vegetarisch dier eet planten. Het is een bewerking en het rauwe vlees van dat dier komt dan in categorie 2. Wordt dat dier gegeten door een roofdier, dan is dat weer een bewerking en wordt het rauwe vlees van een roofdier categorie 3.

In de onderstaande tabel staan de 5 categorieŽn waarin het voedsel is in te delen met de bijbehorende omschrijvingen.

Categorie 1 Alle delen van de verse rauwe plant: groenten, vruchten noten en zaden
Categorie 2 Alle delen van de gekookte of gestoofde plant: brood, rauwe melk, biogarde (met levende bacteriŽn bewerkte melk)

Rauw vlees van een vegetarisch dier: rauwe haring

Categorie 3

Verhit vlees van vegetarische dieren: rundvlees, lamsvlees, schapenvlees, kip, kalkoen, vissen (geen roofvissen)

Categorie 4 Verhit vlees van roofdieren: varkensvlees, paling, garnalen, kreeft
Categorie 5 Gedenatureerd voedsel: geraffineerde suiker, wit meel, geharde vetten, koffiecreamers, kunstmatige kleur- en smaakstoffen, conserveermiddelen

Het beste is om van categorie 1 en 2, 60% te eten. Liefst hoger en de rest uit categorie 3.

Niets uit 4 en 5 want die zijn ongeschikt voor menselijke consumptie.

En dan is er nog iets waar we op moeten letten: waar komt het vandaan? Door het gebruik van kunstmest is het percentage essentiŽle mineralen verminderd. Het is daarom beter biologische producten te gebruiken.

Nog een paar opmerkingen over het bovenstaande.

Het lijkt op de voedselwetten van Mozes, waar roofdieren niet gegeten mogen worden. Een uitleg daarvan is, dat het roofdier de dierlijke driften van de mens versterkt en dat gaat ten koste van zijn heldere, bewuste geest.

Hoe groter de plankwaarde (houdbaarheid) van het voedsel is, hoe doder het is. Je eet dan geen voedsel meer maar vulstof.

Dit is een samenvatting uit het boek van ’Op je gezondheid’ van H.C. Moolenburgh

Terug naar: KOSTEN EN INFO

 

 

De makkelijke moestuin

Een eigen moestuin is makkelijker dan je denkt. De groente uit je eigen tuin is ook verser en gezonder dan voedsel dat in de supermarkt ligt.

Een Makkelijke Moestuin aanleggen. Hoe doe je dat? In 10 stappen naar een nieuwe, makkelijke manier van planten en groenten telen, dat laat Jelle je zien.


laatst gewijzigd op: 12-01-2013

Gorinchem is een vestingstad op de grens met de provincie's Noord Brabant en Gelderland. Gorinchem wordt ook wel de poort van Zuid-Holland genoemd. Het is een mooie startplaats op de Alblasserwaard en de Tieler- en Culemborgerwaarden te verkennen